Blogg Natura – Jan Kåre Ness

28.01.10

Nei til vindturbiner på Storøy, Karmøy

Filed under: Haugesundsregionen, Vindkraft — jankaareness @ 00:36
Utsikt fra Sjåberg, Haugesund. Foto: Jan Kåre Ness / www.naturamedia.no Brennvidde 100 mm. 2 vindturbiner montert av Frank Steinkjellå

Utsikt fra Sjåberg, Haugesund. Foto: Jan Kåre Ness / http://www.naturamedia.no. Brennvidde 100 mm. 2 vindturbiner montert av Frank Steinkjellå

Planene til firmaet Solvind med base på Jørpeland om å sette opp to 88 meters vindturbiner på Storøy, Nord-Karmøy må skrinlegges umiddelbart.

Først går gratulasjonene til de av politikerne som sa nei til vindkraftplanene i Karmøyheiene i 2009. Også like stor ære og takk til aksjonsgruppa på Karmøy for deres utrettelige arbeid mot disse planene.

Som lederen i Haugesunds Avis 13. juli 2009 presiserer, er det håpløst å sette opp noen ytterst få turbiner «over alt» langs kysten. Det vises da til at to turbiner ikke produserer veldig mye energi. Skal et område ofres til vindkraft, må det bli mer kraft av det.

At Haugesund kommune er veldig skeptisk til planene, er selvølglig naturlig. «Hele» byen vil jo se disse to turbinene i motsetning til noen ytterst få på Karmøy. Haugesund kommune har dessuten vedtatt et prinsippielt nei til vindturbiner på sine arealer. Begrunnelsen er at kommunen bl.a. mener at vindparker vil være visuell forsøpling i de mange fine turområdene som omkranser bykjernen.

Jeg reagerer relativt sterkt på at Solvind bruker et vidvinkelobjektiv når de visualiserer turbiene på Storøy. Et slikt objektiv får alt til å virke mindre, spesielt det som er lengst borte i bildet. Dette er politikere, byrokrater og mediefolk sjeldent klar over og blir lurt til å tro at «de virker da ikke så store«. Se gjerne bilde nr. 5, 6, 9 og 11 på Solvind sine websider. Dette virker så bevisst at det for meg tenderer til det uredelige. For å vise naturlig størrelse på foto skal brennvidden være 50 mm. I det minste forventes det at det skrives med hvilken brennvidde bildene er eksponert med. Og at det da også følger med en begrunnelse.

I utgangspunktet er det en rasert øy turbinene er planlagt på. Så biotopsmessig passer de greit. Viktige naturtyper vil ikke bli ødelagt og ny infrastuktur blir minimal. Så der får planene til Solvind kredit. Noen ytterst få gunstige aspekter altså, men etter min oppfatning flere negative:

Lite produsert kraft, det visuelle mot Haugesund og stor kollisjonsfare for trekkfugler.

Tjeld på trekk. Foto Jan Kåre Ness

Tjeld på trekk. Foto Jan Kåre Ness / http://www.naturamedia.no

Min største bekymring er fra det sistnevnte. Millioner av fugler passer langs norskekysten på  trekket vår og høst. På Kvalsvik i Haugesund, mindre enn to km fra Storøya ble det fra slutten av 1970-tallet og langt inn i 1980-årene drevet systematiske trekkfuglregistereringer hver høst, fra medio juli til ut i november. Mengder av fugler passerte området mellom Kvalsvik og Røvær på vei sørover. Som eksempler nevnes storskarv, grågås, en rekke ande- og vaderarter. Dessuten flere måkearter og terner. Resultater av disse registreringene ble presentert i to lengre artikler i «Vår Fuglefauna» i 1987 med haugesunderen Bernhard Storstein som forfatter. Som det framgår kunne det på gode dager passere flere tusen trekkfugler ved fjæresteinene ved Kvalsvik, selvfølgelig i varierende høyde etter fugleart og værforhold. Når fuglene ble fulgt i kikkerten ble mange observert over Sørhaugøy og Storøy på vei sørover. I gunstig vær med god sikt, vil nok ikke to vindturbiner på Storøy være noe stort problem. Derimot vil faren for kollisjon bli betydelig større på nedbørsdager med lavt skydekke og tåke. Nattestid vil kollisjonsfaren øke dramatisk. Da er det omtrent null sikt og det er faktisk på nattestid de fleste fuglene trekker.

Og skal det være slik at det første møte mange fugler får med Karmøy er to vindturbiner som kanskje blir oppdaget for sent.

Det er i januar 2010 gjennomført en mekling med Haugesund kommune i regi av Fylkesmannen. Selv etter denne, ser visst ikke Karmøypolitikerne noe negativt med planene til Solvind.

Hvis de folkevalgte i Karmøy på «død og liv» vil ha disse turbinene, bør de plasseres på sørspissen av Karmøy. På eller rundt industriområdet til Grenland Group i Skudeneshavn er det plass til å sette opp disse to og sikkert flere. Det vil ikke bli noe problematisk vindmessig. De er tross alt over 80 meter høye og strekker seg godt over alle bygg i området. Det blir definitivt ingen konflikt med nabokommuner. To vindturbiner her, er så nært Skudeneshavn at det i minimal grad vil komme i konflikt med trekkende fugl.

Industriområdet til Grenland Group i Skudeneshavn

Så kommer sikkert spørsmålet om jeg er motstander av vindparken uansett. Nei, overhode ikke, men erfaringer viser at det særdeles ofte blir satt opp vindturbiner i særs sårbare områder, f.eks på Smøla i Midt-Norge der den solide havørnbestanden blir truet. De vedtatte planene om en vindpark på Høg-Jæren er også veldig kontroversielt relatert til de store mengdene rovfugl som trekker i området spesielt om høsten. I andre utbygninger er det ofte infrastruktur, bl.a. et omfattende vei-nett som ødelegger verdifulle naturtyper som reduserer det biologiske mangfoldet.

På Gran Canaria er en rekke vindturbiner plassert på industriområder. I Danmark og Sverige legges ofte vindturbiner i jordbrukslandskap. Da blir ingen naturtyper ødelagt. Bonden har en åker rundt eller slår gress ved turbinene. Samtidig får bonden noen kroner for benyttet areal. Det er mange områder i Norge der dette ville være en god løsning. Det ville etter min mening være lite kontroversielt f.eks. relatert til friluftsinteresser.

Reklamer

2 kommentarer »

 1. Dette innlegget ble publisert over en helside i Karmøybladet 12. august 2009

  Kommentar av jankaareness — 15.08.09 @ 17:59

 2. Kort svar fra «tiltalte»:
  Vi skal se å få lagt ut bildene i rapportform på nettsiden snarest. Etter våre erfaringene har objektiv-innstillingen på ca 28 mm digital fungert veldig greit for å gi et best mulig inntrykk. Derfor er den mest brukt; men ikke alltid! Med større vinkel får man bl.a. en bedre oversikt av lokasjonen; hvor er bildet tatt fra. Men som sagt tar vi den tekniske kritkken konstruktivt med oss; at det var meningen å skjule noe sier vi oss likevel frabedt. Vi har laget et utall av montasjer, fra alle tenkelige plasser disse møllene kan sees fra. For et såpass lite prosjekt er det trolig langt over det en kunne forvente. Disse kan sees her: http://solvind.no/storoeya_industrivindpark.html
  Legg merke til at bilde nummer 10 er i sterkere zoom (og med rett plassering) enn det som vises her på siden, fra neste samme bildepunktet.

  Ellers vil vi bare kommentere en av de mange negative synspunktene som her fremsettes:
  Det påpekes at vindmøller heller bør settes i jordbrukslandskap, som mange plasser i Europa. Solvind er enige i at vindmøller passer i intensivt jordbrukslandskap – men annser industriområder som enda bedre egnet! Kultur – og iallfall industrilandskap er i naturlig forandring – slik har det alltid vært siden menneskene har tatt i bruk ressursene rundt seg, og slik bør det alltid forbli. Ny teknologi gir nye muligheter, som sikrer våre livsgrunnlag.
  Om bakgrunn for plasseringen ellers, vennligst se søknadsdokumentet her: http://solvind.no/fileadmin/user_upload/vindkraft_files/prosjektfiler/Stor%C3%B8ya/Beskrivelse_Stor%C3%B8y_vindpark.pdf

  Med hilsen
  Jan Thiessen
  Daglig leder, Solvind Prosjekt AS

  Kommentar av Jan Thiessen — 04.09.09 @ 23:51


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: