Blogg Natura – Jan Kåre Ness

03.08.09

Nesten perfekt sted for oljekatastrofen

Filed under: Norge — jankaareness @ 19:41
Ærfugl hann. Foto: Jan Kåre Ness / www.naturamedia.no

Ærfug- hann. Foto: Jan Kåre Ness / http://www.naturamedia.no

Tankeren «Full City» havarerte utenfor Langesund på Skagerak-kysten i slutten av juli 2009. Etter min mening på et nesten perfekt sted.

Det kan ikke være mange som ønsker at olje spres på havet, enten fra båter eller fra uhell ved oljeinstallasjoner. Så først må jeg presisere at jeg hver gang blir rystet til langt inn i margen når jeg hører om oljekatastrofer. Dessverre alt for ofte. Men når først ulykken er ute mener jeg at det var godt det skjedde øst for Lindesnes. Årsaken er ikke at dette er det mest sjøfuglfattige område  i Norge. Nei, enkelt og greit for at det er et sentralt ferie- og boligområde for finansfolk, mediefolk, lobbyister, sentrale politikere og byrokrater som har sitt virke i Oslo. Personer som foreslår, skriver om, saksbehandler og vedtar forskjellige større utbygginger i andre deler av landet. Eksempler er oljeleting utenfor Finnmarkskysten, en rekke vindparker på strekningen Lindesnes til Nordkapp, gasskraftverk på Vestlandet, kontroversielle vannkraftutbygginger i Altavassdraget og Mardøla.

Hvor mye er blitt bygget ut øst for Lindesnes? Kun stilfulle hus og hytter langs kysten slik at sjø- og båtliv kan nytes langt fra industri med bråk og forurensning.

Så håpet mitt nå er at disse finansfolka, lobbyistene, de sentrale politikerne og byrokratene selv får føle litt på kroppen hva folk i andre landsdeler opplever og til dels sliter med daglig. Og at resultatet blir at de tenker seg litt ekstra om før neste forslag kommer på bordet, at de behandler saken med et annet syn og vedtar litt mindre som ødelegger den enestående norske naturen. Samt at mediefolk stiller flere kritiske spørsmål.

Reklamer

5 kommentarer »

 1. Det kan du nok ha rett i ! Her i Sverige sier de at det er bra oljen holder seg på norsk side så langt, men det er jo samme havet og samme dyreliv mm.!

  Kommentar av Anne Margrethe — 03.08.09 @ 22:14

 2. Lenken er selvfølgelig: http://atgrims.blogspot.com/2009/08/kurt-pa-ville-veier.html

  Kommentar av Atle Grimsby — 03.08.09 @ 22:26

 3. Hei Jan Kåre! Flott blogg og flott innlegg. Tenkte jeg skulle skrive noen små ord om problemstillingen jeg også… Et spørsmål; jeg er en ny blogger og har wordpress som deg. Hvordan får du muligheter til å ha dette utseendet og legge ut så «store» bilder? Har bare en tynn linje i midten jeg, hvis du ser: sjonkel.wordpress.com – Takk!

  Mvh.
  Håvard

  Kommentar av sjonkel — 03.08.09 @ 22:54

 4. Ja, vi som bor her er veldig begeistret vi også…

  Kommentar av Åsmund Isaksen — 04.08.09 @ 15:42

  • Ja, ingen vil ha dette utenfor stuedøra. Det er jo en tragedie. Vi har hatt vårt på Vestlandet og det er vel greit å fordele dritten litt. Mitt håp er at opinionen særlig østpå, der det bor flest folk, kan bli sterkere mot utbygginger f.eks. i Nord-Norge.

   Kommentar av jankaareness — 04.08.09 @ 23:36


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: