Blogg Natura – Jan Kåre Ness

19.07.09

Hva med vindkraftutbygging øst for Lindesnes?

Filed under: Norge, Vindkraft — jankaareness @ 23:25
Illustrasjonsfoto. Foto: Jan Kåre Ness / www.naturamedia.no

Illustrasjonsfoto. Foto: Jan Kåre Ness / http://www.naturamedia.no

Mange politikere og de fleste miljøorganisasjoner er særdeles positive til vindkraft i Norge. Hvorfor er det få eller ingen som fronter vindkraft langs Skagerak-kysten på strekningen Lindesnes til svenskegrensa?

Er det slik at det er mye svakere vind på denne kyststrekningen enn vest for Lindesnes? Jo, noen hevder det. En del viser også til målinger. Mulig at det i gjennomsnitt er noen ytters få sekundmeter mindre vind her enn vest for Lindesnes, men ikke fortell at vinden er svakere her enn langs svenskekysten og i Østersjøen. Der blomstrer omtrent vindparkene. Lengre sør i Europa står vindturbiner i «Dalstrøka innafor».

Det blir hevdet at det ikke er økonomisk forsvarlig å sette opp vindturbiner på Skagerak-kysten. Noe mindre økonomi i vindparker her enn langs resten av norskekysten. Greit nok, men hovedårsaken er nok en annen. Skagerak-kysten er proppet med kostbare hytter og hus til politikere, finansfolk og byrokrater fra det sentrale østlandsområdet. Disse som foreslår og langt på vei bestemmer hvor vindparkene skal i Norge skal plasseres. Ingen ønsker vindparker velkommen rett utenfor hyttedøra eller rett bak svømmebassenget uansett hvor i Norge man bor. Verdien på eiendommene vil automastisk reduseres betraktelig hvis det i salgsprospektet står at det er utsyn mot en eller flere vindturbiner. Befolkningstettheten i Norge er høyest på Østlandet. Da er det merkelig at kraft skal fraktes over store avstander med belastende høyspentlinjer når det på alle måter vil være mer fornuftig mer kort avstand fra produsent til konsument. Erfaringer viser at alle vindkraftutbygginger blir møtt med motstand ikke minst fra de som bor nærmest utbyggingsområdet. For at beslutningstakere skal bli tatt på alvor, må også de vise at de er i stand til å svelge en kamel eller to selv. Så naturvernorganisasjoner samt byrokrater, politikere og mediafolk på strekningen Lindenes til Kirkenes må gjerne stille spørsmål om dette.

Reklamer

1 kommentar »

  1. Synes du har et meget godt poeng rundt dette Jan Kåre. Man er seg selv nærmest, men dette reflekterer også en slapp naturverntanke blant norske politikere og byråkrater.

    Kommentar av Martin Eggen — 07.10.09 @ 14:24


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: